Varkensvlees heeft eigenschappen waardoor het perfect thuishoort in een gezonde en evenwichtige voeding.

Zo zijn de eiwitten in varkensvlees van een hoge biologische waarde.  Wat vetten betreft is het een algemene misopvatting dat varkensvlees “vet” is.De hoeveelheid vet in varkensvlees over de laatste decennia is spectaculair gedaald dankzij de wijzigingen in de voedersamenstelling, de selectie van de dieren, en het vroeger slachten van de dieren.

Courant gebruikte stukken zoals haasje, kotelet, braadstuk, schouderstuk… zijn mager tot zeer mager. Andere stukken zoals spek, gehakt en een aantal vleeswaren bevatten dan weer meer vetten. Belangrijk is wel dat het vet in hoofdzaak bestaat uit vetzuren van het onverzadigde type die een positieve invloed hebben op de LDL-cholesterol. Tot slot bevat varkensvlees weinig cholesterol, goed opneembare mineralen en is het een goede bron van B-vitamines (B1, B2,B6, B12) en vetoplosbare vitamines.